Plooisoorten

Diverse soorten plooien


Gordijnen kunnen worden gemaakt in verschillende soorten plooien. De drie meest gebruikte plooien zijn:

  • enkele plooi
  • vlinderplooi
  • tri-plooi

Niet alle plooien zijn toepasbaar bij elke stof. Dat hangt af van de dikte van de stof en de toepassing op de rail. Hieronder leest u meer over de toepassing van de verschillende plooien, met overgordijnstof en vitrage. Ook leest u meer over een aantal speciale plooien.

Enkele plooi overgordijnstof
Deze plooi wordt in principe toegepast bij zwaardere stoffen, waarbij een vlinderplooi nauwelijks te verwerken is. Tevens is deze plooi zeer geschikt om op plekken waar maar weinig ruimte is, toch een mooi gordijn te hebben hangen.

Enkele plooi vitrage
Deze plooi zorgt ervoor dat de buitenomgeving het meest zichtbaar blijft en zoveel mogelijk daglicht doorgelaten wordt. Deze plooi is prima geschikt voor inbetween stoffen met een groot gestileerd patroon. Het patroon blijft na inplooien beter zichtbaar. Bij het openen van de gordijnen is het gordijnenpakket redelijk klein.

Vlinderplooi overgordijnstof
De vlinderplooi is de meestgebruikte plooi; deze is in bijna alle stoffen te verwerken, zowel gevoerd als ongevoerd. De plooi zorgt voor een mooie val in het gordijn.

Vlinderplooi vitrage
De vlinderplooi oogt luxer dan de enkele plooi. Het gordijn hangt ook mooier in de plooi dan bij een enkele plooi. Dit heeft te maken met het feit dat er meer stof verwerkt kan worden. Afhankelijk van de dichtheid van de stof komt er nog voldoende daglicht binnen. Bij het openen van de gordijnen blijft er een groter pakket hangen dan bij de enkele plooi.

Tri plooi overgordijnstof
Zeer geschikt voor dunnere, soepel vallende stoffen. Het gordijn krijgt een voller aanzicht. Op de foto is gewerkt met breed vliesband waardoor de plooi nog mooier valt.

Tri- plooi met retourplooi vitrage
Bij de tri-plooi bereikt u het effect dat de vitrage aan de onderzijde mooi naar voren gaat hangen. Dit komt omdat in deze plooi 200% extra stof verwerkt kan worden. De lichtinval en inkijk zijn hierdoor wel erg klein.

Diverse speciale plooien

Gordijnen kunnen worden gemaakt met speciale plooien. We noemen er enkele: retourplooi, bokaal- of tulpplooi, platte plooi. Niet alle plooien zijn toepasbaar bij elke stof. Dat hangt af van de dikte en de toepassing op de rail.

Retourplooi
Een gordijn afgewerkt met een retourplooi heeft een heel strakke uitstraling, doordat om en om een plooi aan de voorzijde wordt afgewisseld met een plooi aan de achterzijde. Het gordijn vouwt zich op als een harmonica. Een retourplooi is aan te bevelen in kappen, roedes en op plaatsen waar u niet zo veel ruimte heeft als de gordijnen open zijn. Retourplooi kan toegepast worden bij een enkele vlinder- of tri-plooi.

Bokaal- of Tulpplooien
Gordijnen met bokaal- of tulpplooi zijn zeer elegant en zorgen voor een romantische sfeer. De plooien worden aan de onderkant vastgezet; aan de bovenkant blijven ze open. De ronding die wordt gevormd door de bokaalplooi geeft een minder strakke afwerking aan het gordijn. Een verdere verfraaiing van de bokaalplooi kan worden verkregen door een plooiafwerking met een stofknoop. Als deze in een contrastkleur wordt uitgevoerd wordt er nog meer aandacht op de plooi gevestigd. Ook een afwerking met kwasten onder de bokaalplooi, of bevestigd als sleutelkwastje aan de stofknoop, geeft een prachtig effect.

Platte plooien
De platte plooi wordt ook wel stolpplooi genoemd. Deze plooi kiest u alleen voor gordijnen die niet geopend worden, maar altijd in gesloten toestand voor het raam blijven hangen. Het gordijn hangt altijd keurig geplooid en in royale plooien. Hiervoor wordt voor 1 meter rail ongeveer 3 meter stof gebruikt.

Meer weten?

Zoekt u gordijnen en wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Graag overleggen wij met u over de soorten gordijnen en over de confectiemogelijkheden.

Met vriendelijke groet,

Gordijnen Ateliers De Nijvere Bij

Uw partner in gordijnconfectie